Ankeiler: De derde dinsdag in september: Prinsjesdag. Naast alle politieke momenten zijn er ook veel ceremoniële gebeurtenissen. Wat gebeurt er allemaal vandaag?

- De derde dinsdag in september: Prinsjesdag. Naast alle politieke momenten zijn er ook veel ceremoniële gebeurtenissen. Wat gebeurt er allemaal vandaag?

Koninklijke Shouwburg

Na het opstellen van de militaire erewacht bij de Koninklijke Schouwburg om 12:00 uur vertrekken de Kamerleden vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste en de Tweede Kamer naar de Koninklijke Schouwburg. Vanwege de renovatie van het Binnenhof gebeurt dit in de Koninklijke Schouwburg in plaats van de Ridderzaal.

Glazen Koets

Om 13:00 uur opent de voorzitter de vergadering. De Koning en het Koninklijk gezelschap vertrekt met de Glazen Koets, de oude wordt niet meer gebruikt, van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg. Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima rijdt dit jaar ook prinses Amalia mee. De kroonprinses is nu 18 jaar en is daarmee staatsrechtelijk de eerste troonopvolger.

Troonrede

Hier spreekt Koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Dit gebeurt rond 13.20 uur. Hierin staan de plannen van het kabinet voor 2023. Daarna vertrekt het Koninklijk gezelschap weer naar Paleis Noordeinde. Om 14:00 uur verschijnen de Koning, Koningin Maxima, de Prinses van Oranje, Prins Constantijn en Prinses Laurentien op het balkon.

Miljoenennota

Hierna is het de beurt aan de minister van Financiën. Die overhandigt om 15.15 uur het koffertje met de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Hierin staat hoeveel geld de regering heeft gereserveerd voor de plannen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel