Ankeiler: De Omgevingsdienst Noord-Veluwe heeft bijna twee miljoen euro nodig om problemen op te lossen.

- De Omgevingsdienst Noord-Veluwe heeft bijna twee miljoen euro nodig om problemen op te lossen. Er is een te hoge werkdruk en er zijn achterstanden die moeten worden weggewerkt.

Een omgevingsdienst voert taken van de provincie en gemeenten uit en controleert of bedrijven zich aan de regels houden. Gemeenten en de provincie betalen daar elk jaar een bedrag voor, dat moet volgens de omgevingsdienst omhoog.

'Structureel een te hoge werkdruk'

In een verslag schrijft de dienst dat de organisatie vorig jaar kwetsbaar bleek te zijn. 'Corona-effecten, hoog en langdurig ziekteverzuim, vertrekkende medewerkers' aan de ene kant en te veel werk aan de andere kant. 'Hierdoor ontstond structureel een te hoge werkdruk.'

Door het tekort aan personeel werden de gestelde termijn voor het geven van een vergunning niet altijd gehaald en duurde het adviseren van gemeenten langer. Ook is de robuustheid van de dienst niet op orde. “Dat vind ik op zich wel een bijzondere constatering, want dat betekent dat het ook al wel een tijdje aan de hand is”, stelde provinciebestuurder Jan Markink tijdens een Statenvergadering. “Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Om de problemen op te lossen, wil de omgevingsdienst nieuwe medewerkers gaan aannemen.

Ook nu geld nodig

Daarnaast wil de omgevingsdienst ook eenmalig twee miljoen euro hebben. De helft van dat geld is nodig om tijdelijke medewerkers in te huren om de achterstanden weg te werken.

Ook is er afscheid genomen van een manager, dat kostte 350.000 euro. Bovendien moet het kantoor worden heringericht en wordt een geluidsmeter vervangen. Deze kosten zijn de afgelopen jaren niet structureel begroot en er is geen rekening gehouden met afschrijving.

De provincie Gelderland en de gemeenten mogen nog reageren op het voorstel. De provincie is kritisch. Het bevreemdt haar dat er nauwelijks wordt gerept over een mogelijke fusie en of daardoor niet minder personeel nodig gaat zijn.

De omgevingsdienst wil op die kritiek niet reageren: ze willen eerst een formele reactie van de provincie afwachten. Mochten de gemeenten en provincie niet akkoord gaan met het extra geld, dan volgt volgens de omgevingsdienst snel een gesprek over 'de consequenties' en moet duidelijk worden welke werkzaamheden niet meer uitgevoerd zullen worden.

Meer over

Deel dit artikel