Bevat Video: Video
Ankeiler: In Elspeet zijn zondag meer dan tien schapen dood aangetroffen. Buurtbewoners zeggen dat meerdere wolven dat hebben gedaan.

- In Elspeet zijn zondag meer dan tien schapen dood aangetroffen. Buurtbewoners zeggen dat meerdere wolven dat hebben gedaan. Daar wordt dna-onderzoek naar gedaan. "De wolf moet gestopt worden."

De eigenaresse is te erg overstuur om te praten over haar dode schapen. Voor haar staat vast dat er wolven op jacht zijn gegaan in Elspeet. De schapen liepen in twee omheinde weilanden waar ze het graasden. De eigenaresse wijst naar een hoek waar een schaap in blinde paniek onder het hek door wilde kruipen om te ontsnappen, maar die vlucht is niet gelukt.

Marceline Buurman woont een paar honderd meter verderop. Zij wil wel praten. "Dit is te erg", meldt Buurman. "Die zielige beestjes konden helemaal niets doen om die roofdieren tegen te houden. En de wolf is aan alle kanten beschermd, dus wij kunnen eigenlijk ook niks doen."

'Geen honden'

De kudde schapen is nog schrikachtig. Bovendien zou het roofdier ook de ram van de kudde hebben doodgebeten. Eigenaresse Gerrie heeft niet echt een opvolger. Er is nog wel een jong mannetje maar die is gewoon nog niet klaar om de baas te zijn over een hele kudde. Zeker niet als alle schapen zo nerveus zijn. Dat maakt het allemaal nog lastiger, zegt Buurman. "We hebben ook geen honden die de kudde in de gaten houden. Dus dan kan je alleen maar hopen dat de wolf niet nog een keer toeslaat."

Afschieten

Naast schapen grazen ook koeien in de buurt. Daarom maken Brian Francken en zijn zoon zich zorgen. Zij hebben koeien in de wei lopen. Francken vindt dat er te veel aan bescherming van de wolf wordt gedacht en niet aan het gevaar voor grazend vee.

"Ja, wij zijn bang voor onze koeien", zegt hij. "Wat kunnen wij doen om ze veilig te houden? Als ik het zou mogen beslissen, zeg ik: afschieten die beesten. Die wolven zitten nu hier terwijl overal ook vee graast. Ze hoeven er zelfs geen moeite voor te doen en wij zijn de pineut."

Let op: onderstaande beelden kunnen als onaangenaam worden ervaren.

Dna moet bewijs leveren

Om zeker te weten of de wolf echt de dader is, wordt eerst dna-onderzoek gedaan. Een woordvoerder van BIJ12, de organisatie die onder meer wolf-gerelateerde zaken afhandelt voor de provincies, laat weten dat dat onderzoek er komt. "Als er 'vermoeden tot wolf is' komt er een onderzoek. En dat vermoeden is er. Al hebben we uit die regio geen berichten over zichtmeldingen gehad."

De woordvoerder legt uit dat het resultaat nog wel even op zich laat wachten. De Wageningen University & Research onderzoekt dat en die resultaten worden pas aan het eind van de maand bekend gemaakt. De woordvoerder voegt nog toe dat de taxateur ter plaatse heeft gemeld dat er elf schapen zijn gedood. Drie zijn er alsnog geëuthanaseerd. Vijf schapen zijn gewond.

Voor buurtbewoners is al duidelijk wie de dader is: "Hier hebben zelfs meerdere wolven huisgehouden. En dit gaat niet zomaar stoppen. Wie gaat er iets aan doen? Als een wolf expres gedood is wordt er 5000 euro beloning uitgeloofd in de zoektocht naar een mogelijke dader. Maar wie helpt ons nu al die schapen doodgebeten zijn?"

Zie ook:

Deel dit artikel