RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
3 oktober 2022 9:45


Schapen gedood in Elspeet
Foto: Schapen gedood in Elspeet
Schapen gedood in Elspeet. Foto: Brian Franken

- Afgelopen zondag zijn er in Elspeet een heel aantal schapen van een kudde dood aangetroffen in een afgebakend weiland. Ook zijn er schapen onder controle van een veearts. Het is niet zeker dat deze schapen het gaan halen.

De buurt is flink geschrokken en leeft mee met de eigenaresse van de schapen. Een buurtbewoner vertelt: "Er zijn zeventien schapen dood aangetroffen door de boerin. Ze werkt hard voor een mooie veestapel en nu is er zo’n groot deel gedood. De schapen waren ook drachtig. De kans bestaat dat de stress bij de overige schapen ervoor zorgt dat ook dat niet goed zal gaan.”

Sporen

Volgens de buurtbewoner is het duidelijk wat de oorzaak is van de dode schapen: “Gisterenmiddag zijn er sporen van een wolf aangetroffen. Waarschijnlijk is het één wolf geweest. Jaren geleden had de wolf hier misschien prima kunnen leven, maar inmiddels is het anders. De wolf past hier niet meer. Wat er precies moet gebeuren, weet ik niet. ”

Signaal

Volgens dorpsgenoot Brian Franken is het niet alleen Elspeet waar nu de angst voor de wolf groter wordt. Hij deelde heftige foto’s op zijn Facebookpagina van de doodgebeten schapen. Dat bericht werd al bijna 1700 keer gedeeld. Brian: “Deze foto’s laten zien hoe erg het echt is. Het kan zo niet langer door gaan. De wolf moet weg uit Nederland.” Om een signaal af te geven liggen de schapen nog steeds in het weiland aan de Molenbergweg.

Onderzoek

BIJ12 is een organisatie die zaken van wolfschade afhandelt voor de provincies. De woordvoerder legt uit: “Na een melding wordt er gekeken of de wolf uit te sluiten is. In dit geval is dat niet zo en wordt er verder onderzoek ingesteld. BIJ12 schakelt hiervoor een bureau met deskundigen in. Bij de bijtwonden wordt DNA afgenomen, in veel gevallen kan er dan worden geconcludeerd of het een wolf of hond is geweest.” Het vermoeden dat het een wolf is geweest, is er wel. “Op de Veluwe is de populatie van wolven vrij groot en die is dit jaar ook behoorlijk is toegenomen. Ze zitten in de buurt.”

Waar het voor buurtbewoners al duidelijk is, moeten ze voor definitief uitsluitsel nog een aantal weken geduld hebben. Het DNA wordt in Wageningen onderzocht. Het kan nog een aantal weken duren voor het zover is.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Wageningen Nieuws 

elspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie