Ankeiler: Het diertje zou weleens de noodopvang voor driehonderd asielzoekers in Ermelo kunnen tegenhouden: de das.

- Het diertje zou weleens de noodopvang voor driehonderd asielzoekers in Ermelo kunnen tegenhouden: de das. De bedoeling was dat er noodwoningen gebouwd zouden worden op een trapveldje aan de Horsterweg. Maar nu er een dassenburcht blijkt te zitten, moet de gemeente misschien wel een andere plek zoeken.

Op de plek waar de noodwoningen moeten komen zitten veel gaten in de grond. Mogelijk zijn die van de das, want die heeft zijn leefgebied aan de Horsterweg. Ecoloog Jaap Schröder heeft het diertje ook vastgelegd op camera.

Onderhoudsplicht

Het weiland is van GGz Centraal. De zorginstelling heeft een overeenkomst gesloten met de gemeente en het COA voor de opvang van asielzoekers. GGz Centraal heeft echter niet gemeld dat zij een ontheffing hebben gekregen voor nieuwbouw, op voorwaarde dat ze het veldje zouden onderhouden.

Zo moet er bijvoorbeeld regelmatig worden bemest, zodat de grond vruchtbaar blijft. Daar kunnen de dassen dan wormen vangen. Omdat er nooit is voldaan aan de eis van onderhoud, stapt Jaap Schröder naar de provincie. Hij wil dat die GGz Centraal nog even herinnert aan die onderhoudsplicht.

Onderzoeken

De gemeente Ermelo geeft aan dat het niet zoveel zin heeft om op vragen als 'mogelijk' of 'misschien' te reageren. Maar zo zegt de gemeente: "De onderzoeken die bij de aan te vragen vergunning horen worden uiteraard gedaan. Op basis daarvan kan pas bekeken worden wat de invloed van de das op de locatiekeuze is."

Het is nu aan de provincie of er inderdaad gehandhaafd wordt. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of de noodopvang er kan komen.

Deel dit artikel