RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
9 december 2022 17:41


Dag van de mensenrechten leeft ook in Nunspeet
Foto: Dag van de mensenrechten leeft ook in Nunspeet
Schrijfactie Write for Rights in het gemeentehuis. Foto: RTV Nunspeet

- 10 december is het de dag van de mensenrechten. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor het bewustzijn van mensenrechten en de schendingen daarvan die plaatsvinden. Ook in Nunspeet werd meegedaan aan de jaarlijkse ‘Write for Rights’ actie en was er een fakkelwake op het marktplein.

10 december 1948 is de dag dat de universele verklaring voor de rechten van de mens werd aangenomen, net voor middernacht in het Palais Chaillot in Parijs, bij een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarom heeft Amnesty International, een mensenrechtenorganisatie, die dag aangegrepen om wereldwijd acties te houden. In Nunspeet betekende dit dat er op 9 december twee acties plaatsvonden.

Write for Rights

Om 11:00 uur werd de Write for Rights actie geopend door Burgemeester Blom, samen met Anne Timmerman van Amnesty Nunspeet. Voor deze actie worden er over de hele wereld brieven geschreven naar overheden die de mensenrechten schenden. De brieven gaan over tien gevallen over de hele wereld van mensen die gevangen zitten omdat zij hun mening hebben geuit, op een vreedzame manier. Ook kunnen er kaarten worden geschreven naar de gevangenen zelf. Timmerman legt uit dat het initiatief al jaren zijn vruchten afwerpt: ‘Het is het grootste schrijfevenement ter wereld, en het werkt ook echt. Hoewel we niet iedereen vrij krijgen, zien we dat er in de helft van de gevallen verbetering zichtbaar is’. Burgemeester Blom was onder de indruk van dat percentage: ‘Het raakt me dat er bij 50 % van de gevallen verbetering zichtbaar is. Al zouden we maar twee mensen kunnen helpen zou de actie het al waard zijn, maar dit is natuurlijk nog mooier’. De burgemeester was overigens zelf al bekend met de actie: ze vertelde dat zij als zestienjarige zelf ook al schreef voor Write for Rights; en zo ook weer dit jaar.

Burgemeester Blom en Anne Timmerman voor de vlag van de mensenrechten - Foto: RTV Nunspeet

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Nieuws 

nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie