Lead image 1:
Lead image TXT 1: De heli in actie. Foto: Eigen foto
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Water voor de molen in Hulshorst. Foto: Eigen foto
Ankeiler: 13 januari 2003, na een zwaarbevochten maar zeer succesvolle eerste Hulshorster ijsbaan, werd de vereniging IJsclub Hulshorst opgericht.

- 13 januari 2003, na een zwaarbevochten maar zeer succesvolle eerste Hulshorster ijsbaan, werd de vereniging IJsclub Hulshorst opgericht. Al twee decennia probeert de club bij serieuze vorst een ijsbaan te maken waarop Hulshorsters een rondje kunnen schaatsen. En dat is ze al vaak gelukt!

IJsmeester André Hop vertelt aan RTV Nunspeet dat het in de afgelopen jaar elf keer gelukt is om een ijsbaan te maken (en een aantal jaar zelfs twee keer). Met veel plezier denkt hij terug aan de eerste ijsbaan en de oprichting van de club: ‘We zaten zomaar rond oud en nieuw met elkaar te praten en zeiden tegen elkaar: ‘Laten we gewoon een ijsbaan gaan maken! En een paar dagen later was hij er ook echt.’ Maar, vanzelf ging het niet.

Problemen op de ijsbaan

Even een stuk weiland onder water zetten en laten bevriezen was te snel gedacht, kwam de organisatie achter toen het water alleen aan de achterkant van de baan bleef staan. Er bleek een afschot van negentig centimeter in te zitten, dus moest er een heuse Atlaskraan aan te pas komen. Echter is een kraan niet het meest opmerkelijke middel dat de ijsclub in zijn geschiedenis heeft ingezet om de ijsbaan tot een succes te maken. In 2013 was het ijs nog te dun om zelf sneeuwvrij te maken, dus kwam de organisatie met een originele oplossing: een helikopter kwam vanuit Lelystad Airport aangevlogen om boven de baan te hangen en op die manier de sneeuw van de baan te vegen.

De heli in actie - Foto: Eigen foto

Toekomstgericht

De buurtbewoners namen de vindingrijkheid van de ijsclub al bij de eerste editie direct in dank af: meer dan duizend schaatsers bezochten in 2003 de baan. Het antwoord op de vraag hoe dan verder bleek het oprichten van een vereniging. Op 13 januari 2003 werd daarom de IJsclub Hulshorst in het leven geroepen. Nu, twintig jaar later, telt de club zo’n 480 leden en is het bestuur gericht op de toekomst. De ijsclub strijdt al enige tijd voor de realisatie van een skeelerbaan die in de winter ook als ijsbaan kan dienen. Hop: ‘Op dit moment hebben we er door omstandigheden nog weinig zicht op wanneer de skeelerbaan er zou kunnen komen, maar we hopen al snel. Natuurlijk hopen we dat voor de ijsclub, maar ook voor de saamhorigheid in de buurt!’

Altijd hoopvol

Die saamhorigheid ervaart de club als geen ander wanneer het weer koud genoeg is voor een ijsbaan. Hoewel dat de afgelopen dagen wel het geval was, laat de ijsclub de baan voor nu nog even lopen. Hop legt uit dat het lastig is om op de huidige locatie achter Molen de Maagd water vast te houden, dus moet er goed over nagedacht worden hoe de ijsbaan gerealiseerd kan worden. ‘Je kan de grond wel bewerken zodat het beter water vasthoudt, maar dan heb je vervolgens weinig meer aan de grond en dat willen we natuurlijk voorkomen’, legt hij uit.

Water voor de molen in Hulshorst - Foto: Eigen foto

Dit betekent overigens zeker niet dat er dit jaar niet geschaatst zou kunnen worden. Met het oog op de weersverwachting komt het bestuur van de ijsclub komende week bij elkaar om te overleggen wat de plannen worden voor komende winter. Schaatsfans in de gemeente kunnen zich in ieder geval achter het optimistische motto van Hop scharen: ‘Er is altijd hoop!’

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel