RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
22 december 2022 9:41


Ampies berg schittert weer in het donker
Foto: Ampies berg schittert weer in het donker
Ampies berg schittert in het donker. Foto: RTV Nunspeet

- Kerst en oudjaar komen er aan, wat betekent dat de tuin van Ampie Bouw in ’t Harde, bekend als Ampies Berg, weer in de verlichting is gestoken. Het lichtfestijn trekt elk jaar vele bezoekers, en ook dit jaar hoopt Ampie weer veel mensen te mogen verwelkomen.

Wanneer Ampie Bouw over zijn tuin vertelt, schitteren zijn ogen bijna net zo fel als de ontelbare lampjes die zijn gigantische berg verlichten. Ook na 58 jaar nog, volgende week wordt hij 83 jaar oud, is zijn tuin zijn lust en zijn leven. ‘Zo lang het me gegeven wordt, ben ik bezig in de tuin!’ Als het aan Ampie ligt, is dat nog heel erg lang.

Lampjes

Een goede drie weken geleden begon Ampie weer met de voorbereidingen voor de lichtjes in de tuin. Hoeveel meter aan lampjes hij er in die drie weken in heeft gehangen weet hij niet, ‘maar dat wil ik ook helemaal niet weten’, stelt hij met een knipoog. Ondanks zijn leeftijd doet Ampie de versiering nagenoeg helemaal zelf, met waar nodig hulp van zijn vrouw. Zo legt hij uit dat voor de lampjes over de verschillende watertjes hij in een waadpak in de vijver gaat staan en zijn vrouw hem de lampjes aanreikt. Helemaal zonder gevaar is dit niet, vertelt Ampie: ‘Afgelopen jaar ben ik anderhalve meter naar beneden gevallen, van een watervalletje af. Dat was serieus schrikken.’ Maar het werkongeval houdt Ampie niet tegen. En dat wordt door velen gewaardeerd.

Veel bekijks

Naast de vele mensen uit de regio, komen er bezoekers uit alle uithoeken van het land naar Ampies Berg. Een aantal bezoekers uit regio Haarlem vertelt: ‘Wij komen hier in de zomer naar Vierhouten en daar werd ons vertelt dat we echt eens naar Ampies Berg moesten gaan. Prachtig! En toen hij ons vertelde dat hij in de winter de hele tuin verlicht, moesten we terug om daar ook te gaan kijken.’ Spijt van de reis hadden ze zeker niet. Wanneer Ampie de schakelaars omzet en de tuin verandert in een lichtparadijs, schieten de bijvoeglijk naamwoorden tekort: ‘Prachtig! Echt ongelofelijk mooi, Ampie. Dat je dit nog doet, is echt geweldig!’ Zichtbaar geniet Ampie van de reacties. ‘Maar zeg nou zelf, als je hier elke avond naar kan kijken; is er wat mooiers dan dat?’ Een retorische vraag.

Ampie voor zijn tuin - Foto: RTV Nunspeet

Vrijwillige bijdrage

Steevast houdt Ampie ook dit jaar nog, terwijl de prijzen om het water stromend en de lampjes brandend te houden ondertussen op zijn zachtst gezegd niet minder zijn geworden, vast aan een vrijwillige bedrage als entree. Hij hoopt dat mensen hem in deze tijden zo’n bijdrage ook gunnen: ‘Alles wordt gewoon duurder, maar het alternatief is dat ik het niet aan doe en dat zou erg zonde zijn. Dat wil ik voorkomen.’ Gelukkig merkt Ampie dat sommigen al gul geven, juist nu men er zich van bewust is dat de lampjes niet voor niets branden. Duidelijk wordt ook dat de bezoekers hopen dat ze nog veel vaker kunnen genieten van de tuin: ‘Wij komen volgend jaar weer!’, hoort Ampie vaak.

De verlichte tuin is nog te bezoeken tot 2 januari. Ampie doet de lampjes aan wanneer het donker begint te worden, en weer uit wanneer alle bezoekers huiswaarts zijn gekeerd.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Haarlem  Nunspeet Nieuws 

voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie