RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
23 december 2022 14:12


Gemeenteraad Nunspeet wil grens energietoeslag verruimen
Foto: Gemeenteraad Nunspeet wil grens energietoeslag verruimen
Het prijsplafond voor energie is op 1 januari ingegaan. Foto: Pixabay

- In de raadsvergadering van 22 december hebben alle fracties een amendement van de ChristenUnie Nunspeet gesteund wat betreft het verruimen van de inkomensgrens voor energietoeslag. Met het verruimen van de grens wil de raad tegemoetkomen aan ruim 300 huishoudens die anders niet in aanmerking zouden komen voor de toeslag, maar wel de financiële ondersteuning nodig hebben.

In de raadsvergadering stelde het college van burgemeester en wethouders voor een bedrag te reserveren voor de uitvoering van het nog op te stellen beleidsplan bestaanszekerheid en schulden. Deze reservering zou, naast een investering van € 95.000,- in Stichting Hulpfonds Nunspeet financiële lucht moeten bieden aan hen die dat nodig hebben.

Actie op korte termijn

Wat betreft de fractie van de ChristenUnie was het geen goede keuze om nu geld te reserveren, maar kan dat beter op de korte termijn gebruikt worden. Fractievoorzitter Gerben Pluim: 'We vinden het geen goede keuze om nu een bedrag van bijna € 400.000,- te reserveren voor een beleidsplan dat nog opgesteld moet worden en waarvan we nog niet weten wat er aan uitvoeringskosten nodig is. Daarom hebben we het college voorgesteld om nu actie te ondernemen en een deel van dit bedrag in te zetten voor ondersteuning aan een groep van ruim 300 huishoudens die het nu heel moeilijk heeft.' Deze groep huishoudens vallen met hun huidige inkomen tussen de 120 en 130% van de bijstandsnorm. Tot op heden kregen inwoners alleen energietoeslag wanneer men een inkomen had tot 120% van de bijstandsnorm. Na uitvoering van het amendement zal de groep mensen met een inkomen tussen de 120 en 130% van de bijstandsnorm ook € 650,- energietoeslag uitgekeerd krijgen.

Meerdere maatregelen

Pluim stelt dat de maatregelen die er nu liggen, hoewel ‘in zekere zin een druppel op de gloeiende plaat’, naar omstandigheden een goed pakket zijn: ‘We kunnen door investering in Stichting Hulpfonds Nunspeet, het verruimen van de grens van de energietoeslag én investering bestaanszekerheid via het komende beleidsplan een goede mix vinden tussen de benodigde maatregelen op korte en langere termijn.'

In de raadsvergadering bleek dat er brede steun was vanuit alle andere partijen in de gemeenteraad: zij hebben besloten om het amendement mede in te dienen. Het amendement is daarmee aangenomen en zal door het college worden uitgevoerd.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Politiek 

politiek nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie