Bevat Video: Video
Ankeiler: Als we het de laatste tijd over bakkers hebben, gaat het bijna direct over de hoge energieprijzen en de problemen om het hoofd boven water te houden.

- Als we het de laatste tijd over bakkers hebben, gaat het bijna direct over de hoge energieprijzen en de problemen om het hoofd boven water te houden. Maar tijdens de Week van het Brood die maandag van start ging, hopen bakkers in Gelderland vooral weer op positieve aandacht. Met name het volkoren brood ontbreekt volgens hen nog te vaak in ons dagelijks eetpatroon.

Steeds minder mensen ontbijten dagelijks. Zeven procent van de mannen en vijf procent van de vrouwen ontbijt zelfs helemaal nooit. "Dan drinken ze van die yoghurtshakes", zegt Ronny van der Horst, eigenaar van Bakker Piet in Elspeet. "Terwijl die hele graankorrel, waar volkoren brood van is gemaakt, supergezond is. Hij staat niet voor niets in de Schijf van Vijf."

Bekijk de video.

Het Nationaal Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen start daarom deze week, tijdens de week van het brood, een campagne om volkorenbrood weer wat populairder te maken. 'Vol vezels, vol smaak', zo luidt de slogan van het NBC.

Iets duurder

Van der Horst ziet in zijn bakkerij dat de populariteit de laatste jaren al wel gestaag toeneemt. "Mensen kopen het niet alleen meer omdat het gezond is, het is ook gewoon lekker."

Maar ja, zoals dat gaat met gezondere producten; vaak zijn ze een stuk duurder dan de ongezonde variant. "Dat valt op zich wel mee", nuanceert Van der Horst. "Volkoren brood is zo'n vijf tot tien procent duurder bij de meeste bakkers."

Lastig jaar

Na een jaar vol tegenslagen zijn bakkers blij dat ze deze week brood weer eens positief in de spotlights kunnen zetten. "Het is een lastig jaar geweest, ook voor ons. Onze energielasten waren 10.000 euro per jaar en stegen naar 30.000 euro. Dan is de positieve aandacht in deze week ook heel welkom natuurlijk. Al gaat het nu wel echt om het bewustzijn over volkoren producten. Men vergeet hoe gezond het is", aldus Van der Horst.

Deel dit artikel