- Afgelopen jaar kreeg Museum Sjoel Elburg een recordaantal leerlingen op bezoek: meer dan 1100 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijskwamen naar de Sjoel voor een les of een rondleiding.

In totaal kwamen er in 2022 1116 leerlingen naar de Sjoel in Elburg. Groep 7 en 8 van bassischolen in de omgeving komen jaarlijks naar de Sjoel in het kader van erfgoededucatie, waarbij leerlingen door plaatsen met rijke historie te bezoeken in contact komen met de geschiedenis van de omgeving. Deze groepen bestaan meestal uit zo’n 25 leerlingen, waar het voortgezet onderwijs soms op bezoek komt met meer dan honderd leerlingen tegelijk. Hoewel het gros van de leerlingen uit de regio komt, was er in 2022 ook een Duitse klas op bezoek. De lerares van de klas uit Wuppertal was tijdens een bezoek van acht jaar geleden onder de indruk geraakt en wilde dat doorgeven aan haar leerlingen.

Educatie

Jetse Kuiper en Marijke Weterholt, leden van de speciale educatiecommissie die de lessen verzorgt, leggen uit wat de lessen inhouden: ‘We begeleiden leerlingen naar de filmzaal, de tentoonstellingsruimte en de Joodse begraafplaats op de Oosterwal.’ Voor de lessen hebben Jetse en Marijke een leskoffer ingericht, het vertrekpunt voor hun onderwijs. ‘We laten ze filmpjes en foto’s van Joodse gebruiken zien, zoals Bar Mitswa. We tonen de gebedsriemen, een talliet, de Thora en andere attributen. De Joodse gewoonten en feestdagen passeren de revue; afhankelijk van de tijd van het jaar komen de feestdagen aan bod, waaronder de Sjabbat, een wekelijks terugkerende feestdag.’ De les wordt afgesloten met Jetse die op de Sjofar, een hoorn die een belangrijke plek inneemt in de Joodse traditie, blaast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel