Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het monument langs de Oudeweg in Hulshorst. Foto: RTV Nunspeet
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Deel van het gedenkteken met foto van Shillitoe. Foto: RTV Nunspeet
Ankeiler: 79 jaar na het neerstorten van F/Lt John B. Shillitoe in Hulshorst is de dochter van Shillitoe opgespoord.

- 79 jaar na het neerstorten van F/Lt John B. Shillitoe in Hulshorst is de dochter van Shillitoe opgespoord. Beert Schoonhoven, de initiatiefnemer achter het monument voor Shillitoe in Hulshorst, en Wessel Scheer, die de zoektocht naar de vrouw mede op zich nam, vertelden het verhaal achter de zoektocht aan RTV Nunspeet.

Op 6 november 1944 stortte Shillitoe neer in Hulshorst, vlak langs de Oudeweg. Voor lange tijd was er geen gedenkteken voor hem ingericht, iets waar Schoonhoven in 2009 verandering in bracht: ‘Mijn vader heeft het zien gebeuren en wist dus waar het vliegtuig was neergestort. Maar er was niets op die plek en bijna niemand wist er van. Ik wilde daar toch aandacht aan besteden en een monument plaatsen.’

Het monument langs de Oudeweg in Hulshorst - Foto: RTV Nunspeet

Dochter

Nu is het niet gebleven bij het plaatsen van een monument, want ook daarna ging de zoektocht naar het verhaal achter het teken verder. Scheer vertelt dat hij veel bezig is met het zoeken naar informatie over tot nu toe gezichtsloze oorlogsslachtoffers: ‘Wanneer er een gezicht bij een naam is, maakt dat het verhaal veel completer. En dat is wat ik graag wil ontdekken: het verhaal achter de naam.’ Voor de zoektocht naar informatie en familie van Shillitoe kreeg Scheer allereerst een map met informatie van veteraan Gerrit Storteboom. Hoewel deze informatie al tussen 2008 en 2010 vergaard was, dook Scheer er in en zette hij vervolgens al bestaande contacten in Engeland in. Al snel kreeg hij reactie van een Britse amateur onderzoekster die contact had gelegd met een dochter van de neergestorte piloot: de 79 jarige Caroline. ‘Het contact zit nog in een prille fase, maar ze is heel dankbaar. Ze had er geen idee van dat haar vader hier nu elk jaar herdacht wordt; dat vindt ze erg mooi.’ Caroline heeft haar vader nooit gekend; negen dagen na haar geboorte stortte John B. Shillitoe boven de Hulshorster bossen naar beneden.

Deel van het gedenkteken met foto van Shillitoe - Foto: RTV Nunspeet

Foto

Daarnaast heeft Scheer een trouwfoto aan Caroline kunnen laten zien die zij nog niet eerder gezien had. ‘Door contacten met mensen uit de geboorteplaats van Shillitoe hebben wij een trouwfoto van hem weten te achterhalen. Ik heb haar die foto laten zien en zij kende deze niet. Dat was heel bijzonder.’ Met al deze nieuwe informatie heeft Caroline veel te verwerken en Scheer stelt dat het belangrijk is om haar die tijd te gunnen. In de toekomst verwacht hij wel informatie te krijgen van Caroline, wat het verhaal van Shillitoe nog completer zou kunnen maken.

Scheer is overigens nog zeker niet klaar met zoeken naar verhalen achter de oorlogsmonumenten in Nunspeet. ‘Nog een van de grafstenen op de begraafplaats in Nunspeet heeft geen foto. De zoektocht gaat niet stoppen voordat die foto er wel is!’

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel