RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
2 februari 2023 15:28


Gemeente Elburg stelt inclusie-agenda vast
Foto: Gemeente Elburg stelt inclusie-agenda vast
Ter illustratie. Foto: Unsplash

- Volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking dat sinds 2016 in Nederland geldt, moet iedereen kunnen meedoen in de maatschappij. Om dit ook in gemeente Elburg mogelijk te maken heeft het college van burgemeester en wethouders de inclusie-agenda vastgesteld.

In de inclusie-agenda staan punten die de positie in de samenleving van mensen met een beperking kunnen versterken. De gemeente stelt dat dit ook zaken zijn waar op dit moment al aan gewerkt wordt, bijvoorbeeld via het sport- en preventieakkoord en via ‘Samenwerken voor de jeugd in Elburg’. Daarnaast is ook toegankelijkheid van informatie een aandachtspunt.

Inclusie-akkoord

De gemeente gaat dit jaar aan de slag met de speerpunten van de inclusie-agenda. Om te onderzoeken hoe de positie van mensen met een beperking versterkt kan worden, maar bijvoorbeeld ook hoe verschillende leefstijlen en geloofsvormen elkaar kunnen aanvullen, gaat de gemeente samen met ervaringsdeskundigen en betrokken organisaties een inclusie-akkoord opstellen. Met het opmaken en uitvoeren van het inclusie-akkoord wil de gemeente de inzet op inclusie intensiveren. Onder andere wil de gemeente Elburg de agenda ook meenemen bij nieuwe ontwikkelen, om inclusie aan de basis te bevorderen.

Praktijk

De gemeente stelt de inclusie-agenda goede afstemming vereist, bijvoorbeeld tussen meerdere beleidsterreinen zoals openbare ruimte en vervoer. Het is de bedoeling dat deze terreinen samen verder vorm gaan geven aan de punten van de inclusie-agenda en ze verder gaan invullen. Dit hele proces moet leiden tot een inclusie-programma, dat eind 2023 aan de gemeenteraad aangeboden zal worden. Wethouder Bertus Jeensma is dan ook blij dat er dit jaar duidelijke stappen worden gezet: ‘Wij vinden een inclusieve samenleving heel belangrijk. Een inclusieve gemeente is een gemeente waarin iedereen zich welkom voelt: met en zonder beperking. Samen met onze inwoners willen we een gemeente creëren waar iedereen erbij hoort en actief kan meedoen. Dit doen we met de samenleving, alleen zo kunnen we dit realiseren.’

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Elburg  Leiden Nieuws 

elburg voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie