RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
3 februari 2023 9:07


Nunspeetse editie Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé
Foto: Nunspeetse editie Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé
Nieuwe Kaart van het Kwartier de Veluwe, uit 1740. Foto: Gelders Archief

- Op 17 februari is het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé te gast bij Heemkundige Vereniging Nuwenspete. Tijdens de avond staat het thema ‘verbindingen langs de noordelijke Veluwe’ centraal.

Op acht verschillende locaties door heel de provincie organiseert Erfgoed Gelderland in samenwerking met verschillende historische verenigingen geschiedeniscafés. Op de avonden wordt gekeken naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het brede verhaal van Gelderland.

Thema

Het thema van de Nunspeetse editie van het geschiedeniscafé is de noordelijke Veluwe en de onderlinge verbindingen in onze regio. De avond begint met een inleiding over Verhaal van Gelderland, een onlangs verschenen boek over de geschiedenis van de provincie. Hoofdredacteur van het boek en tevens hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven zal laten zien hoe Nunspeet en de Noord-Veluwe onderdeel zijn van het grotere verhaal van Gelderland. Vervolgens zal Jonn van Zuthem, een van de auteurs van het boek, vertellen over de aanleg van de Zuiderzeestraatweg in de jaren ’30 van de 19e eeuw. Deze verbindingsweg tussen Amersfoort en Zwolle langs het Veluwemeer, vroeger de Zuiderzee, was voor de regio een belangrijke ontsluitingsroute.

Zeepkist

Aan het eind van de avond zal een vertegenwoordiger van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete uitgenodigd worden ‘op de zeepkist’ te stappen en binnen één minuut een historische publicatie, initiatief, samenwerking of evenement onder de aandacht te brengen. René Arendsen, een van de Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland, zal de avond aan elkaar praten en in gesprek gaan met de sprekers.

De avond zal op 17 februari plaatsvinden van 17:00 tot 19:00 uur in de Wheme in Nunspeet. Aanmelden voor het geschiedeniscafé kan via nuwenspete@gmail.com.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Amersfoort  Nunspeet  Zwolle Nieuws 

nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie