RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
4 februari 2023 11:53


Waardevolle vakanties voor kinderen uit sociaal zwakkere milieus
Foto: Waardevolle vakanties voor kinderen uit sociaal zwakkere milieus
Stichting Europa Kinderhulp zorgt voor waardevolle vakanties. Foto: Pexels

- Armoede kent veel vormen. Materiële armoede maar ook sociale armoede is een veel voorkomend probleem. Bij Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België en Frankrijk denken we snel dat het wel goed zit, maar ook in ons land en onze buurtlanden speelt armoede een grote rol. Stichting Europa Kinderhulp zorgt voor vakanties voor kinderen die normaal niet op vakantie gaan. Ze pakken dit wel anders aan, want de kinderen worden in gastgezinnen geplaatst om mee te draaien.

Carola Ubink, lid van Stichting Europa Kinderhulp, vertelt over de stichting. “De stichting bestaat al ruim zestig jaar. Het is destijds begonnen omdat er in Duitsland vrij veel vluchtelingen kwamen vanuit voormalig Oostblok landen. Toen is het begonnen om die kinderen een vakantie te bieden bij vakantiegezinnen in Nederland.” Die zogeheten vakantiegezinnen zijn gastgezinnen. Dit kan een alleenstaand persoon zijn of een gezin. Door een gesprek en bezoek thuis wordt een gezin als het ware gekeurd.

Vakantiegezinnen zijn hard nodig

Gelukkig zijn er veel vakantiegezinnen die een kind opvangen voor twee a drie weken, maar er is altijd ruimte voor uitbreiding. “Je bezorgt een kind even een ander leven dan thuis. Het is wel belangrijk dat je daar voor open staat.” Het is niet de bedoeling dat je allemaal uitjes gaat organiseren. Carola legt uit, “het is voor een kind vaak al genoeg dat ze mogen kiezen wat ze eten en dat ze als gezin aan tafel zitten. Daar hoeven niet allemaal uitjes bij te komen.”

Carola begon ooit als vakantiegezin en daar heeft ze een mooi moment meegemaakt, “er was een Frans meisje bij ons en de eerste keer was ze zenuwachtig, wat logisch is, en later kwam ze terug. Toen ze uit de bus stapte straalde ze helemaal. Toen we thuis kwamen ging ze eerst boven kijken om te kijken of haar slaapkamer er nog was. Dan weet je dat het goed zit.”

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Nieuws 

nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie