Ankeiler: In de gemeenten Harderwijk, Elburg en Oldebroek heeft de BoerBurgerBeweging veruit de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

- In de gemeenten Harderwijk, Elburg en Oldebroek heeft de BoerBurgerBeweging veruit de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In alle drie de gemeenten wordt BBB gevolgd door de ChristenUnie. Forum voor Democratie verliest in elke gemeente fors.

In Harderwijk kreeg BBB 4043 stemmen, 18,3% van het totaal. In Elburg en Oldebroek lag het aandeel van de nieuwe partij nog een stuk hoger: 28,6% in Elburg en in Oldebroek ging met 32,9% bijna één op de drie stemmen naar de partij.

Opkomst

De opkomst van deze verkiezingen steeg in Harderwijk marginaal, van 59,2% naar 60,0%. In Elburg kwamen er wel veel meer mensen naar de stembus, waar er in 2019 63,5% van de kiesgerechtigden naar de stembus kwamen, waren dat er gisteren 70,5%. In gemeente Oldebroek was de stijging nog groter, ruim 8%. In 2019 was de opkomst 60,4%, nu 68,5%.

Verliezen

In Elburg en Oldebroek heeft, naast het Forum van Democratie met respectievelijk verliezen van 10,4% en 8,7%, de ChristenUnie een flink aantal stemmers verloren. In Elburg kreeg de partij 7,6% minder stemmen dan vier jaar geleden, in Oldebroek 8,7%. In Harderwijk verloor de coalitiepartij ook, maar met 1,3% niet zo substantieel als in Elburg en Oldebroek.

Voorlopige uitslag

Al de uitslagen zijn nog voorlopig, de definitieve uitslagen worden pas op 23 maart bekend gemaakt. Vandaag wordt er nog verder geteld en wordt er ook gekeken naar op welke kandidaten de stemmen zijn uitgebracht. Burgemeester van Harderwijk Harm-Jan van Schaik bedankt de vrijwilligers die zich inzetten voor het goede verloop van de verkiezingen: ‘Zonder vrijwilligers is het onmogelijk verkiezingen op deze schaal te organiseren. Ik bedank, ook namens het gemeentebestuur, langs deze weg alle vrijwilligers die vandaag hebben meegeholpen op de stembureaus en bij de organisatie vooraf. Mede dankzij hen zijn de verkiezingen probleemloos verlopen.’

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel