Ankeiler: Folkloregroep Veluws Pracht uit Nunspeet heeft een klederdrachtshow gegeven in woonzorgcentrum Seewende.

- Folkloregroep Veluws Pracht uit Nunspeet heeft een klederdrachtshow gegeven in woonzorgcentrum Seewende. De show was extra bijzonder omdat een van de bewoners van Seewende tevens een van de leden is van de folkloregroep.

‘De mensen genieten zichtbaar, voor sommigen is dit echt even teruggaan in de tijd’, vertelt een van de medewerkers van Seewende. Achter haar loopt een tweetal kinderen in authentieke klederdracht, dat vroeger gedragen werd langs de voormalige Zuiderzeekust van Hierden naar Kampen, langs de geïnteresseerde bewoners. Zij luisteren goed naar de uitleg die bij de kleding wordt gegeven en bekijken de oudhollandse outfits van top tot teen. ‘Vooral de kinderkleding vinden mensen vaak mooi. Het is mooi om klederdracht van volwassenen te zien, maar ik merk dat er vaak wat bijzonders gebeurd wanneer een van de kinderen verschijnt!’, stelt organisator en lid van de folkloregroep Bert Holstege.

Bijzonder

De klederdrachtshow was via-via tot stand gekomen, vertelt een van de medewerkers van Seewende. ‘Wij proberen vaak dingen te organiseren voor de mensen, ook culturele activiteiten als deze bijvoorbeeld. Nu bleek het dat de vader van een van de leden van de folkloregroep hier in het centrum verblijft, dus zo ontstond het idee om hier een klederdrachtshow te organiseren.’ En dat levert een bijzondere situatie op, legt Bert uit: ‘De show vandaag is extra speciaal omdat mijn vader ook mee kan doen. Vroeger deed hij heel graag mee aan onze shows, maar dat is tegenwoordig erg lastig. Nu we hier in het woonzorgcentrum zijn kan hij ook meedoen met de show.’

Nog even snel trekt Bert het een en ander recht, stopt het oude zakhorloge waar het hoort en helpt zijn vader dan richting de zaal waar de show plaatsvindt. Wanneer de heer Holstege een rondje langs de bewoners maakt om zijn kleding te laten zien, volgt een groot applaus.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel