Ankeiler: De gemeente Nunspeet is bezig met het lokaal invulling geven aan het Veluws wandelroutenetwerk.

- De gemeente Nunspeet is bezig met het lokaal invulling geven aan het Veluws wandelroutenetwerk. In de komende tijd wordt er geïnventariseerd welke bestaande routes in het netwerk zullen worden opgenomen en welke verbindingen er kunnen worden gemaakt.

Op basis van de VeluweAgenda wordt op heel de Veluwe gewerkt aan het optimaliseren van (wandel)routenetwerken op de Veluwe. Het doel van de netwerken is eenduidige markeringen aan te brengen op de Veluwe en verbindingen te leggen tussen bestaande routes zodat de wandelaar, ongeacht op wiens terrein deze is, een route kan uitstippelen. De ontwikkeling, aanleg en onderhoud is in handen van het RoutebureauVeluwe, maar gemeenten kunnen hun eigen lokale invulling geven.

Aansluiting

Voor de gemeente Nunspeet is in het afgelopen jaar een eerste inventarisatie gemaakt van de bestaande routes die in de gemeente te vinden zijn. De komende tijd gaat de inventarisatie verder en wordt er gezocht naar de routes en verbindingen die een aantrekkelijk wandelnetwerk zouden kunnen vormen. De gemeente wil daarin ook de zogenaamde ‘ommetjes’ meenemen. Ommetjes zijn wandelroutes die gedeeltelijk over particuliere terreinen lopen en onderhouden worden door een groep vrijwilligers. De aansluiting van de ommetjes op het netwerk zou volgens de gemeente een waardevolle toevoeging aan het netwerk zijn. De gemeente hoopt met de aansluiting op het wandelnetwerk zowel inwoners als gasten een laagdrempelige en gezonde manier van buiten bewegen te bieden. Een goed ontwikkelt netwerk zou daarbij helpen omdat het mensen uitnodigt om te gaan wandelen.

Kosten

De kosten van de aanleg van het netwerk worden op basis van het aantal kilometers van de routes geschat op € 140.000. Een deel hiervan wordt gefinancierd vanuit de Veluwe-op-1. De gemeente verwacht zelf € 75.000 te besteden aan de aanleg van het netwerk. De jaarlijkse onderhoudskosten worden geraamd op € 8.500.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel