RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Frank van der Heijden, Omroep Gelderland
17 maart 2023 19:18


Henk bezocht alle landen van de wereld
Foto: Henk bezocht alle landen van de wereld
Globetrotter Henk Vinke uit Nunspeet op reis. Foto: Henk Vinke

- Globetrotter Henk Vinke uit Nunspeet bezocht alle landen ter wereld. "Toen ik klein was kwamen we nooit verder dan het Dolfinarium of een dagje Amsterdam, maar vanaf mijn twintigste ben ik gaan reizen. Op zeker moment was ik in vijftig landen geweest, later werden dat er honderd en daarna ben ik gewoon doorgegaan", vertelt hij in De Week van Gelderland.

Over een tijd van 45 jaar bezocht Vinke zo'n 198 landen, waarvan er inmiddels twee niet meer bestaan. "De Sovjet Unie en de DDR zijn opgeheven en ook ben ik nooit in Tsjechoslowakije en Joegoslavië geweest, want die waren toen al uiteengevallen. Maar ik ben wel in alle landen geweest, die daaruit zijn voortgekomen: Tsjechië, Slowakije, Bosnië, Servië, Kroatië en ga zo maar door."

Vinke werkte zijn leven lang als analist bij een ziekenhuis en leidde een sober leven om al die reizen te kunnen betalen. Een gezin is er nooit van gekomen, "Maar ik heb wel goudvissen", zegt hij.

Tijdens zijn werkzame leven nam hij vijf keer een sabbatical om langere reizen te maken, Zo reisde hij van Buenos Aires naar Patagonië. Vandaar stak hij met de boot de Zuidelijke Atlantische Oceaan over naar de eilanden Zuid-Georgia en Tristan de Acuña om te eindigen in Kaapstad.

Reizen doet hij het liefst over water en land. "Want als je vliegt, zie je niks anders dan vliegvelden." Vorige maand bezocht hij het laatste land op de lijst, Saoedi Arabië, dat vroeger alleen voor islamieten toegankelijk was, maar waar tegenwoordig ook toeristen welkom zijn. Met dit laatste land is zijn reislust niet bekoeld. "Uitgereisd ben je nooit. Het is net als met eten. De volgende dag heb je gewoon weer honger."

Vinkes grootste levensles van al die reizen is dat mensen veel weten. "Je moet onderweg goed naar de mensen luisteren en niet met je eigenwijze Nederlandse smoel denken dat je het allemaal beter weet."

Bekijk het gesprek met Henk Vinke bij De Week van Gelderland:

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Amsterdam  Best  Nunspeet Nieuws 

weer nunspeet voorpagina water vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie