Bevat Video: Video
Ankeiler: Scholen uit heel de regio hebben lokale oorlogsfilm ‘Het gevoel van vrijheid’ bezocht.

- Scholen uit heel de regio hebben lokale oorlogsfilm ‘Het gevoel van vrijheid’ bezocht. De film werd op een bijzondere locatie vertoond: de Zonnehal in Vierhouten. Op het terrein van de Paasheuvelgroep, waar het gebouw staat, verbleven in de Tweede Wereldoorlog Duitse soldaten.

Leerlingen van de groepen 7 en 8 van scholen uit de gemeente Nunspeet, maar ook vanuit Elburg, ’t Harde en Uddel, kwamen naar de Zonnehal om de film te bekijken. Ook kwam een groep leerlingen van de middelbare school het Nuborgh College naar de film.

De film vertelt het verhaal van het verscholen dorp in Vierhouten en de verzetsgroep Old Putten uit Elburg. Om de leerlingen al voor de film kennis te laten maken met deze stof, heeft de organisatie een krantuitgave rondgebracht bij de scholen. In de krant staan krantenberichten met informatie over de oorlog en de lokale geschiedenis. Ook staan er opdrachten in aan de hand waarvan de leerlingen zelf met de informatie aan de slag kunnen.

Locatie

De locatie maakt het kijken van de film extra speciaal, vindt ook een van de producenten Sander Klugt: 'Toen we bedachten om de film nog eens te vertonen gingen we op zoek naar een locatie. Je kan de film dan in een bioscoop- of theaterzaal afspelen, maar dan zit je in een luxe stoel lekker achterover. Juist deze film zien op een locatie als deze, zo dicht in de buurt waar het zich in werkelijkheid afspeelde, is erg bijzonder.' De leerlingen zijn dan ook onder de indruk van het verhaal van onder andere Opa Bakker en Tante Cor. Ook het feit dat ze op de informatieborden de echte gezichten bij de personages uit de film kunnen zien, brengt het verhaal extra dichtbij. Aan het eind van de pauze volgen zij dan ook direct weer, met een warm kopje thee of een kleedje over hun benen, aandachtig het verhaal van de film.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel