RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Matthijs Westerbroek
2 mei 2023 11:20


Harderwijk, Ermelo en Putten slaan handen ineen tegen criminaliteit in buitengebied
Foto: Harderwijk, Ermelo en Putten slaan handen ineen tegen criminaliteit in buitengebied
De betrokken partijen bij de verklaring. Foto: Gemeente Harderwijk

- Een aantal partijen uit de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten heeft een intentieverklaring getekend in het kader van Veilig Buitengebied. Het doel van Veilig Buitengebied is gezamenlijk zorgen voor een veilig en leefbaar buitengebied waar criminele activiteiten zoveel mogelijk worden voorkomen, tijdig worden herkend en aangepakt.

De drie gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten, LTO (land- en tuinbouworganisatie), de Omgevingsdienst Noord-Veluwe, het Waterschap, Wildbeheer (eenheid Veluwe Noordwest en eenheid Nijkerk e.o.) de Politie en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland bundelen hun krachten in de verklaring. Het proces wordt begeleid door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. De samenwerking tussen de partijen vormt de basis voor de aanpak van het buitengebied. Volgens de gemeenten zorgt de samenwerking voor korte lijnen en verbetert het de onderlinge communicatie. Door informatie beter te delen, kunnen gerichte maatregelen worden genomen.

Criminele activiteiten

De gemeenten stellen dat bewoners en bedrijven in de buitengebieden steeds vaker worden getroffen door criminele activiteiten zoals diefstal van diesel en kostbare landbouwmachines of dumping van chemisch afval. Burgemeester Henk Lambooij van Putten legt uit: ‘De uitgestrektheid van het buitengebied maakt dat criminelen er vaak ongezien kunnen opereren. Er wordt steeds vaker wat gestolen. Ook treffen wij steeds meer hennepkwekerijen en xtc-laboratoria aan in voormalige boerenschuren. En er wordt het nodige gedumpt. Deze ontwikkelingen trekken zich niets aan van gemeentegrenzen. En dus is het goed dat wij de handen ineen slaan.’ Door de samenwerking zou er beter zicht ontstaan op de praktijken en kan er effectiever worden ingegrepen om ze aan te pakken. Bovendien versturen de gemeenten binnenkort een brief met een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen naar inwoners van het buitengebied. De uitkomsten worden gebruikt bij het bepalen van de volgende stappen en activiteiten in het proces.

Meerwaarde

De burgemeesters van de meewerkende gemeenten zien veel meerwaarde in de samenwerking. Burgemeester van Harderwijk, Harm-Jan van Schaik: ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze gezamenlijke aanpak met de gemeente Ermelo en Putten ons slagvaardiger maakt in het werken aan een veilig buitengebied voor ondernemers, hun medewerkers en inwoners.’ Ook burgemeester van Ermelo Hans van Daalen benadrukt het belang van een goede samenwerking: ‘Het buitengebied in Ermelo is prachtig en uitgestrekt. Om het voor alle bezoekers, inwoners en ondernemers veilig te houden is het belangrijk dat we onze krachten bundelen in de aanpak van criminaliteit. Zo krijgen we nog beter zicht op wat er speelt, en kunnen we eerder ingrijpen en criminele activiteiten voorkomen of vroegtijdig de kop indrukken.’

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Ermelo  Harderwijk  Nijkerk  Putten Nieuws 

politie criminaliteit ermelo veluwe harderwijk putten nijkerk voorpagina waterschap vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie