RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Syl Schoppers, Omroep Gelderland
23 mei 2023 17:49


Zo gaat het nu met de wereldberoemde Gelderse schildpad
Foto: Zo gaat het nu met de wereldberoemde Gelderse schildpad
Het gaat goed met Sorte, de tweekoppige schildpad. Foto: Ruben van Schoor

- Het is vandaag 23 mei. En dat is niet zomaar een dag, want het is Wereldschildpaddendag. Een dag waarop stil wordt gestaan bij deze unieke dieren. Een goed moment om even contact op te nemen met het baasje van Sorte, de beroemdste schildpad van Gelderland.

Sorte (Portugees voor geluk) werd vorig jaar wereldnieuws toen hij ter wereld kwam. Hij heeft twee hoofden, vier voorpoten, twee achterpoten en twee staartjes. Dat is erg bijzonder, aangezien Sorte geen Siamese tweeling is: hij heeft één hart en één maagdarmkanaal. Daarmee heeft de schildpad een hogere levensverwachting. Zijn baasje Ruben van Schoor vertelt: "Hij is in goede gezondheid. Op dit moment ben ik niet thuis, maar mijn moeder zorgt heel goed voor hem."

Geslacht

Ruben vervolgt: "Ik zeg hij,maar het geslacht kan nog niet bepaald worden." Bij schildpadden wordt het geslacht pas na een paar jaar bepaald. "Ze groeien niet zo snel, dus het blijft moeilijk te zien. Het kan wel vijf á zes jaar duren voordat je dat kunt zien."

Een schildpad met twee hoofden, dan zal eten wel ingewikkeld zijn? Dat valt mee, zegt Ruben. "We leggen het eten altijd aan beide kanten neer, zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Drinken doen ze ook tegelijkertijd. De hoofden zitten elkaar niet in de weg, en dat is maar goed ook. Op deze manier kunnen ze elkaar niet bijten. Ze hebben wel allebei hun eigen willetje. Het gebeurt soms wel eens dat de een naar links en de ander naar rechts wil."

Sorte is een wonder van de natuur, het komt namelijk niet vaak voor dat er een schildpad wordt geboren met twee hoofden. Toen hij uit zijn eitje kroop, zag Rubens vriendin tot haar schrik dat hij niet één maar twee hoofden had. Sorte behoort tot de Afrikaanse sporenschildpadden die een levensverwachting van 150 jaar hebben.

Bedreigd

Wereldschildpaddendag startte in 2002, met als doel het bewust maken van de bedreigde positie van de schildpad. Het dier is één van de oudste diersoorten ter wereld, maar wordt al langere tijd met uitsterven bedreigd. Op deze dag wordt aandacht gevraagd en gefocust op verschillende manier van het beschermen en behouden van de soorten.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Putten Nieuws 

dierennieuws putten voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie