RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Marco Loef, Omroep Gelderland
24 mei 2023 8:00


Vermiste Maria van der Zanden na bijna 30 jaar gevonden
Foto: Vermiste Maria van der Zanden na bijna 30 jaar gevonden
Maria van der Zanden. Foto: Privéfoto

- Maria van der Zanden, de jonge vrouw uit Putten die sinds 1994 vermist was, is na hernieuwde aandacht door de Peter R. de Vries Foundation en onderzoek van het coldcaseteam Oost-Nederland eindelijk gevonden.

Maria van der Zanden verdween op 6 augustus 1994, ze was toen 22, nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis was vertrokken. In een ultieme poging haar te vinden, neemt de Peter R. de Vries Foundation begin 2022 contact op met het coldcaseteam van Oost-Nederland om de zaak weer onder de aandacht te brengen. Dat lukte, de politie begon een nieuw onderzoek. De Foundation loofde een beloning van 250.000 euro uit voor de tip die zou leiden tot haar vondst.

Destijds geen DNA afgenomen

Eind maart meldde de Duitse politie dat er een mogelijke match was tussen Maria en een onbekende dode vrouw in Duitsland. Na weken van grondig onderzoek is op basis van vingerafdrukken vastgesteld dat die onbekende dode vrouw inderdaad Maria van der Zanden is. Haar lichaam is eind augustus 1994 gevonden in het stuwmeer van Möhnesee.

De Duitse politie concludeerde destijds dat het hoogstwaarschijnlijk om zelfdoding ging. Omdat het lichaam toen niet kon worden geïdentificeerd, werd zij begraven in een naamloos graf. Er werd destijds van het gevonden lichaam geen DNA afgenomen, dat zorgde ervoor dat er destijds geen DNA-match kon komen.

Ondanks dat de Duitse politie niet uitgaat van een misdrijf, is het toch niet uit te sluiten. Het coldcaseteam zal het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de verdwijning daarom voortzetten. Zo moet onderzocht worden hoe Maria in Duitsland is gekomen. Ook loopt er een onderzoek waarom niet eerder een link is gelegd tussen de onbekende dode vrouw in Duitsland en de vermiste Maria van der Zanden.

'Overdonderd door dit nieuws'

"Wij zijn overdonderd door dit nieuws. Na bijna 30 jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is. Er zijn nog heel veel vragen die wij hopelijk de komende tijd met het coldcaseteam en de Foundation beantwoord gaan krijgen. Voor nu willen wij dit nieuws even laten bezinken", stelt vader Ab van der Zanden.

De Peter R. de Vries Foundation is dankbaar dat Maria na bijna 30 jaar eindelijk is gevonden. Directeur Kelly de Vries: "Het is een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn wij ontzettend blij dat Maria is gevonden en dat haar vader nu eindelijk weet waar zijn dochter is, tegelijkertijd besef je ook dat er een enorm groot verdriet is."

De beloning van een kwart miljoen euro wordt niet uitgekeerd in deze zaak, omdat Maria dankzij politie-informatie is gevonden. De 250.000 euro zal komende periode ingezet worden voor de oplossing van andere coldcasezaken.

Bekijk de video.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Leiden  Putten Nieuws 

putten voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie