Ankeiler: Dronken reizigers. Je kunt ze je bus uitzetten of de politie erbij halen als de veiligheid van anderen in het geding is.

- Dronken reizigers. Je kunt ze je bus uitzetten of de politie erbij halen als de veiligheid van anderen in het geding is. Buschauffeur Wout van Veen deed dat niet. Hij ging in de Walibi Express tussen Biddinghuizen en Harderwijk het gesprek aan met drie bezopen jongelui.

Van Veen (63) is pas een jaar buschauffeur, maar zijn ervaring als manager, trainer en coach kwam hem vorige week woensdag goed van pas. Hij wilde beginnen aan de pendeldienst tussen Harderwijk en attractiepark Walibi in Biddinghuizen toen drie jongens van hooguit 16 à 17 jaar instapten.

"Het waren de enige passagiers deze rit", zegt de inwoner van Ermelo. "Ze waren behoorlijk agressief, de hele weg schreeuwde de een nog harder dan de ander. Er werden mensen gebeld die ook allerlei smerigheid om hun oren kregen."

Nadat het gezelschap zwalkend was uitgestapt, controleerde Van Veen de bus. "Twee flessen wodka. Leeg. Achter de achterbanken."

Ook weer terug

Het drietal wilde later die avond ook weer terug naar Harderwijk. Maar toen moesten ook andere passagiers mee, zelfs kinderen, zegt Van Veen. Hij stelde de jongeren voor de keuze. "Ik zei dat ik ze alleen meenam onder voorwaarden: zitten en stil zijn. Dat was goed. Ik kreeg een hand en een belofte."

De pendelrit naar Harderwijk, 25 tot 30 minuten, kon beginnen en al snel ging het mis. De chauffeur: "Dit was al voor de eerste halte en het geschreeuw in de telefoon begon weer." Van Veen zag in de spiegel de blikken bij de anderen in de bus: chauffeur, doe iets.

Hij bracht de bus tot stilstand bij de eerste en de beste gelegenheid, liep naar een van de amokmakers en ging naast hem zitten: "Wat is jouw belofte waard, vroeg ik hem. Een antwoord had hij niet."

De jongens wees hij op de camera in de bus en dat die alles registreerde. "En dat ik bij de volgende halte weer zou stoppen als ze niet stil zouden zijn."

Jongens hielden woord

Van Veen kreeg voor de tweede keer een hand. En dit keer hielden ze woord. Bij het eindpunt in Harderwijk 'vielen' de drie jongens de bus uit. Een van hen vroeg nog: "Was het zo goed, meneer chauffeur?" Meer dan goed, antwoordde Van Veen. "Je hield je aan je belofte. Dank je wel."

"Rijdt u volgende week woensdag weer?", vroeg de jongen nog.

Een passagier complimenteerde de bestuurder van de Walibi Express. "Of ik niet hartstikke boos was. Nee, dat was ik niet, maar als er op die leeftijd iets moet worden opgelost met wodka, dan moet er iets aan de hand zijn. Dat heb ik die passagier ook gezegd."

Woordvoerder Herman de Gooijer van Connexxion, de exploitant van de pendeldienst tussen Harderwijk en het attractiepark in Biddinghuizen, zegt dat de chauffeur voorbeeldig heeft gehandeld. "Dit is nou de-escaleren. Het kan natuurlijk gebeuren dat de chauffeur inschat dat het met een goed gesprek niet lukt of dat er mogelijk een mes in het spel is. Dan is de verkeersleiding 24 uur per dag beschikbaar en kan de politie worden opgeroepen", zegt De Gooijer.

Meenemen drank mag, drinken niet

Het is passagiers toegestaan sterke drank bij zich te hebben. De woordvoerder: "Stel, je hebt boodschappen gedaan of je bent naar de slijter geweest, dan mag je drank gewoon in een tas meenemen. Maar het drinken van alcohol in de bus is verboden."

Wout van Veen deelde zijn ervaring ook op LinkedIn.

Deel dit artikel