RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Medi Holstege
5 september 2023 11:45


Høken op het Mega Piraten Festijn in Oldebroek
Foto: Høken op het Mega Piraten Festijn in Oldebroek
Jolink proost samen met het publiek. Foto: Mega Piraten Festijn

- Het broeit achter de schermen in Oldebroek. Bennie Jolink treedt voor de eerste keer op tijdens een Mega Piraten Festijn. De verwachtingen zijn hooggespannen. En het boegbeeld van Normaal, de aartsvader van de boerenrock, is (naar het schijnt) wat gespannen. Klassiekers van Normaal op een Mega Piraten Festijn, werkt dat? We hadden hem gerust kunnen stellen. Natuurlijk werkt dat. En de set van de boerenboss, zoals presentator Willie Oosterhuis, hem heeft gedoopt, valt natuurlijk in enorm goede aarde. Jong en oud brult keihard mee met klassiekers als ‘Hendrik Haverkamp’, ‘Net als gisteren’ en natuurlijk ‘Oerend Hard’

Oudere bezoekers gaan plechtig door de knieën in het tekstueel dramatische middenstuk, maar daarna volgen wilde hospartijen. Oftewel: høken. En dan is het dus nog relatief vroeg in de avond. Maar het MPF in Oldebroek maakt een vliegende start. In de eerste twee uur van het programma vliegen de hits je om de oren. Ga maar na, Mooi Wark staat al voor half negen op het podium. En dus is het fuiven. Daarna volgen Stef Ekkel en René Karst (‘Jammer Dan’, ‘Liever te dik in de kist’ en ‘Atje voor de sfeer’); vervolgens is John de Bever aan de beurt en blèren duizenden kelen mee met ‘Daar in dat kleine café aan de haven’ en ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’. Lokale heldin Janique mag een liedje zingen en volgen onder andere Bennie Jolink, Marco ‘Engelbewaarder’ Schuitmaker en Jannes. Als dat openingssalvo achter de rug is, is het nog maar net tien uur.

Wees welkom

Boerenrock maakt met Mooi Wark en nu ook Bennie Jolink al jaren onderdeel uit van het muzikale palet van het Mega Piraten Festijn. Überhaupt valt op dat het feest in de afgelopen jaren steeds meer een viering van de plattelandscultuur is geworden. Regelmatig scandeert het publiek, al dan niet op verzoek van de optredende artiesten, ‘Boeruh’. Jannes doet met zijn hit ‘Mijn naam is Jannes (en ik kom van het platteland)’ wat dat betreft ook een duit in het zakje. Maar hij wil niet zo ver gaan om het Mega Piraten Festijn een plattelandsfeest te noemen. "Deze muziek slaat ook aan op plekken, waar het geen platteland is. Voor Bennie Jolink heb ik heel veel respect. Hij heeft zoveel jaren zoveel mensen gelukkig gemaakt met zijn muziek. Hij heeft heel veel mensen van het platteland het gevoel gegeven dat ze erbij horen. Maar dit zijn geen feesten voor het platteland alleen. Ik bedoel, kom je uit de Randstad, dan zou ik willen zeggen: wees welkom. Vier dit feestje mee."

Engelbewaarder

Het optreden van Marco Schuitmaker is een triomftocht. En niet moeilijk doen, na zijn officiële set, draagt Willie hem gewoon op om ‘Engelbewaarder’ voor de tweede keer te zingen. Het is wat het publiek wil. Marco staat na zijn optreden beduusd na te genieten. "Marco vond het publiek nogal tam’, zegt iemand voor de grap. Het lijdend voorwerp grinnikt, nog steeds zichtbaar onder de indruk van het publiek. Zijn leven is sinds begin dit jaar helemaal op de kop gezet. "Ik ben ineens heel veel van huis. Allemaal leuke dingen waar ik vroeger van droomde en die nu werkelijkheid zijn geworden. Ik kan eigenlijk helemaal niet meer normaal over straat. Overal word ik herkend. Ik ben netjes opgevoed en sta iedereen te woord. Dat kost heel veel tijd, maar ik wil mijn succes delen met anderen. Hier was de sfeer ook weer perfect. Iedereen zong uit volle borst mee. Kippenvel, elke keer weer. Het mafste wat ik ooit heb zien gebeuren? Nou, bij een ander optreden trok een kerel in het publiek zijn shirt omhoog. Hij had een tattoo van Engelbewaarder…"

Praise

Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing staat achter de schermen ook te genieten. "Ik vind dit echt gaaf. De bezoekers, de sfeer, de artiesten, de organisatie; het zit allemaal goed. Met zoveel mensen kan er altijd een keer wat misgaan, maar ik sta hier met een gerust gevoel. Het is allemaal goed geregeld. Er is zó’n groot vertrouwen tussen de ambtelijke organisatie en de organisatie van dit festival… Ik vind dit zelf ook leuke muziek. De meeste liedjes die ik hoor kan ik meezingen." En met een knipoog: "Dat doe ik hier niet, hoor, maar in de auto lukt dat heel goed. En weet je wat ik ook heel gaaf vind? We zitten hier natuurlijk in het topje van de Bible belt. Gisteren was er een praise in deze tent met een gigantisch mooi gospelkoor. Dat was geregeld in samenwerking met de organisatie. Twee verschillende werelden die hier samenkomen. Zo zie je dat je elkaar overal kunt vinden…"

En wie elkaar ook weer gevonden hebben zijn Eddie Mensink, Arie ten Hove van de ATB-fietsvereniging in Oldebroek en Jan Bakker, de eigenaar van de locatie. Eddie: "Er was sprake van dat dit het laatste Mega Piraten Festijn in Oldebroek op deze locatie zou zijn, maar we hebben een nieuwe overeenkomst gesloten voor de komende vijf jaar en daar zijn we heel erg blij mee."

Bennie Jolink tijdens het Mega Piraten Festijn - Foto: Mega Piraten Festijn

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Oldebroek Nieuws 

oldebroek voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie