RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Renate Koning, Omroep Gelderland
17 september 2023 16:30


Natascha tuiniert bij het inloophuis: 'Je doet er weer toe'
Foto: Natascha tuiniert bij het inloophuis: 'Je doet er weer toe'
Natascha werkt mee aan het sociaal tuinproject van Stichting Ontmoeting. Foto: Omroep Gelderland

- Centraal aan het Stationsplein in Harderwijk zit Stichting Ontmoeting. Dat is een plek waar mensen dagelijks binnen kunnen lopen voor koffie of verschillende activiteiten. Vaak zijn dit mensen die dak-of thuisloos zijn of te maken kregen met verslaving. Natascha zit in de nachtopvang en doet mee aan het sociaal tuinproject.

Kees Berends, activeringscoach bij Stichting Ontmoeting, zette een aantal jaren geleden dit project op. "Wij zagen dat sommige mensen in de wijk moeite hadden om tuin te onderhouden. Toen zijn wij met mensen die bij onze stichting komen, die tuinen gaan opknappen. En dat terwijl ze zelf vaak geen tuin hebben", legt Kees uit. Op deze manier onderhoudt de stichting nu 36 tuinen.

Goed gevoel

Het project werkt zo twee kanten op. Kees: "De mensen die bij onze stichting komen, ervaren dat ze wat waard zijn en kunnen andere mensen helpen in plaats van dat ze vaak zelf geholpen moeten worden. Dat geeft een goed gevoel. En de mensen die geholpen worden, zijn ook blij dat hun tuin er weer netjes bij ligt en uiteindelijk knapt de wijk er ook weer van op."

Deelnemers van Stichting Ontmoeting helpen mensen met het onderhoud van hun tuin. - Foto: Omroep Gelderland

'Daar schaam je jezelf voor'

Deelnemer Natascha loopt nu een aantal weken mee met het project en is erg enthousiast: "Dit is zo gaaf. Sommige dingen overkomen je vanuit het niets. Daar schaam je jezelf voor. Mensen begrijpen dat niet altijd. Hier is dat anders, omdat je in een vergelijkbare situatie zit. Je wordt best wel snel raar aangekeken als je bij de nachtopvang zit of dakloos bent, maar dit is anders. Hier is iedereen gelijk. Mensen zijn vaak heel snel bevooroordeeld helaas."

Natascha gaat bijna iedere werkdag mee met de tuinploeg:" Soms heb je mindere dag, maar dan denk je: Ik kan de jongens niet teleurstellen". Stichting Ontmoeting is intussen een belangrijke plek voor haar: "Het is erg fijn en laagdrempelig is en helpt structuur in je leven te geven".

'Respect voor deze mensen'

Vandaag zijn ze bij mevrouw Jejanan de tuin aan het doen, omdat zij daar zelf niet fysiek toe in staat is: "Hij is best groot en het is soms net een oerwoud, met al dat onkruid meters hoog. Ik heb respect voor deze mensen, ze zijn recht voor z'n raap en daar hou ik wel van".

Natascha en haar collega's van de tuingroep krijgen vaak veel leuke reacties: "De mensen zijn zo blij als hun tuintje weer is opgeknapt. Het harde werken doet mij goed en brengt mij een stapje terug naar het 'normale leven'. Er gebeuren soms dingen waardoor je leven op z'n kop staat en ben je terug bij af. Maar dan kun je alleen alleen nog maar omhoog komen. Met dit project doe je ertoe. Je bent belangrijk. Want je kunt iets voor een ander betekenen".

In het Tv-programma "Angelique gaat buurtmaken", bezoekt Angelique het sociale tuinproject van stichting Ontmoeting in Harderwijk. Kijk hier naar de uitzending:

Hoe staat het met de leefbaarheid in wijk, dorp en stad? In het nieuwe programma Angelique gaat buurtmaken! bezoekt Angelique Krüger bewonersinitiatieven die bijdragen aan een fijnere woonomgeving.

Wekelijks speelt Angelique met twee buurtbewoners daarnaast de buurtborrelquiz. Want hoe goed ken jij je buurman of -vrouw? Hoe meer vragen goed, hoe voller de borrelplank.

Ook belangrijk voor de leefbaarheid: voorzieningen! Is er in jouw dorp of wijk openbaar vervoer, een pinautomaat of een sportvoorziening? Angelique checkt hoe het ervoor staat. Kijk iedere zondag om 17.15 uur naar een nieuwe aflevering van Angelique gaat buurtmaken! op TV Gelderland.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Harderwijk Nieuws 

harderwijk voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
  • Stationsomgeving
advertentie