RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Daniëlle Meloen
18 september 2023 14:19


Burgerinitiatief Helder Nunspeet vraagt om integriteitsonderzoek naar wethouder
Foto: Burgerinitiatief Helder Nunspeet vraagt om integriteitsonderzoek naar wethouder

- Een aantal inwoners van Nunspeet maakt zich zorgen over mogelijke belangenverstrengeling rondom wethouder Jaap Groothuis en roepen op tot een integriteitsonderzoek. Ze hebben een 'burgerinitiatief' opgericht en een meldpunt geopend om hun zorgen te uiten. De indruk ontstaat dat de wethouder en tevens agrarisch loonwerker een dubbele agenda heeft en dubbele belangen dient.

De aanleiding voor deze actie zijn twijfels die zijn gerezen over grondtransacties die de SGP-politicus heeft uitgevoerd. Dit is niet de eerste keer dat Groothuis onder vuur ligt; eerder dit jaar werden hem al verwijten van 'vriendjespolitiek' gemaakt tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Poetin Paleis

Het betreffende project aan de F.A. Molijnlaan heeft de 'normale proporties' in Nunspeet overschreden volgens de inwoners. De Stentor noemde het zelfs 'megalomaan' en verwijzen ernaar als het 'Poetin Paleis'. Om hun bezwaren kracht bij te zetten, hebben ze de zaak aangevochten bij de hoogste bestuursrechter.

Ruilen als onderdeel van een deal

Het hoofdpunt van zorg draait om een deal die Groothuis heeft gesloten aan de noordkant van Nunspeet. De wethouder wilde grond aankopen om de Bovenweg te verbreden. De eigenaar van de grond stemde hiermee in onder de voorwaarde dat Groothuis toestemming gaf om op een ander stuk grond, een weiland aan de Veelhorsterweg, een woning te bouwen. Dit riep vragen op over mogelijke belangenverstrengeling, vooral omdat Groothuis ook een agrarisch loon- en klusbedrijf bezit dat op vergelijkbaar terrein actief is.

Wet open overheid

De betrokken inwoners hebben gebruik gemaakt van de Wet open overheid (Woo) om documenten op te vragen bij de gemeente, maar tot dusverre hebben ze geen bewijs kunnen vinden dat ambtenaren de aanzet gaven tot deze deal. Een interne memo over de zaak wordt nog steeds geheimgehouden door de gemeente, wat tot juridische stappen heeft geleid. De rechter zal volgende week beslissen of de memo openbaar moet worden gemaakt. Het complete persbericht van Helder Nunspeet vindt je hier.

Burgerinitiatief

De inwoners zijn vastberaden om de waarheid boven tafel te krijgen en hebben daarom het Burgerinitiatief Helder Nunspeet opgericht en een meldpunt ingesteld waar mensen hun ervaringen met betrekking tot vergunningen, geheimhouding, ongelijke behandeling en mogelijke vriendjespolitiek kunnen delen. Ze hopen dat dit initiatief zal leiden tot meer transparantie en een einde zal maken aan wat zij beschouwen als dubieus bestuur in Nunspeet.

Gebrek aan feiten

Burgemeester Céline Blom ziet op dit moment nog geen reden om een integriteitsonderzoek in te stellen naar de wethouder. Uiteraard neemt ze de twijfels serieus, maar ziet nu geen aanleiding. Als er sprake is van concrete feiten, die aanleiding geven tot een dergelijk onderzoek, zal zij zeker in gesprek gaan.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Leiden  Nunspeet Politiek 

politiek nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
  • Stationsomgeving
advertentie