RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Arnold Bergmans - Medi Holstege
26 september 2023 10:36


De wolf: balanceren tussen natuur en bevolking
Foto: De wolf: balanceren tussen natuur en bevolking

- Maandagavond heerste er een gespannen sfeer onder ca 200 aanwezigen in het Kulturhus van Elspeet tijdens de informatiebijeenkomst 'De wolf op de Veluwe". Inwoners uit onze gemeente en omstreken, dierhouders en vertegenwoordigers van belangenorganisaties waren in groten getale aanwezig. Gespreksleider Aart van Cooten hield de touwtjes goed in handen, zodat de situatie goed beheersbaar bleef, maar gedeputeerde Harold Zoet kreeg veel kritiek en beloofde keer op keer beterschap om de boel te sussen. Ook burgemeester Céline Blom was aanwezig deze avond.

Met de nodige nieuwsgierigheid ging onze verslaggever naar deze bijeenkomst. Lees hier zijn verslag:

De Veluwe

De Veluwe, een schatkamer van natuurlijke schoonheid voor de inwoners en een toevluchtsoord voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Maar de komst van wolven heeft een schaduw geworpen over dit idyllische landschap, waardoor zowel voor- als tegenstanders van deze roofdieren zich afvragen wat de toekomst zal brengen voor de bewoners op de Veluwe. Laat mij vooropstellen dat de terugkeer van de wolf naar Nederland een mijlpaal is voor natuurbescherming. Wolven spelen een cruciale rol in het ecologische evenwicht en helpen bij het beheersen van populaties van prooidieren, zoals edelherten en wilde zwijnen. Maar laten wij eerlijk zijn, ze kunnen ook een bron van zorgen zijn voor de lokale bevolking, dierhouders en toeristen.

Zorgen om veiligheid

Het is begrijpelijk dat de aanwezigheid van wolven zorgen oproept over de veiligheid van vee, huisdieren en zelfs kinderen. Niemand wil gevaar lopen, en deze roofdieren kunnen, vooral bij honger, een bedreiging vormen. Dit heeft geleid tot angst bij de bewoners en vooral kinderen die bang zijn wanneer zij naar school moeten hoorden wij vanavond van bezorgde ouders, een afname van het toerisme op de Veluwe, aangezien sommige passanten in het weekend zich niet meer zo zeker voelen over het verkennen van de wildernis. Voorstanders van wolven verwijzen vaak naar hun rol bij het reguleren van populaties wilde zwijnen en de positieve invloed die ze hebben op het ecosysteem. Maar laten wij eerlijk zijn, het vergelijken van wolven met andere wilde dieren is als appels met peren vergelijken. Wolven zijn intelligente, roofzuchtige dieren met een unieke reeks gedragingen en uitdagingen.

Oplossing ...

Dus, waar ligt de oplossing? Laten wij beginnen met verstandig nadenken. Wij moeten de realiteit, dat wolven een complexe kwestie zijn, onder ogen zien, die niet kan worden genegeerd. Deskundigen moeten worden geraadpleegd om te begrijpen hoe wij de veiligheid van mens en dier kunnen waarborgen terwijl wij ook de voordelen van de terugkeer van de wolf omarmen. Dit kan betekenen dat er zo spoedig mogelijk maatregelen moeten worden genomen om vee en huisdieren te beschermen, voorlichting aan de lokale bevolking en toeristen en mogelijk zelfs het heroverwegen van waar en hoe we het toerisme op de Veluwe bevorderen. Het vereist een evenwichtige aanpak waarbij wij zowel de natuur als de belangen van mensen beschermen.

De wolven op de Veluwe zijn geen onoverkomelijk probleem, maar eerder een uitdaging waarvoor we samen oplossingen moeten vinden. Laten we verstandig en deskundig blijven handelen, zodat we kunnen blijven genieten van de pracht van de Veluwe, terwijl wij tegelijkertijd zorgen voor de veiligheid en het welzijn van iedereen die dit natuurlijke wonderland bezoekt!

Informatie

In de lezing van Erwin van Maanen van Econatura benadrukte hij dat het allemaal zo'n vaart nog niet liep. Aan de andere specialisten Desiree Karelse (BIJ12), Paul Aalbers (schaapsherder), Saskia Duives Cahuzak & Johan Wesselink (Wolvencommissie), Erik Koffeman (Faunabeheereenheid) en Teun Achterkamp (provincie Gelderland) konden vragen gesteld worden en werd ook verwezen naar de volgende informatiepunten:

- Schademeldingen binnen 24 uur via deze site. Hier vindt u ook informatie over schade voorkomen, de verspreiding van de wolf in Nederland en in de Benelux en Duitsland, dode wolven, monitoring en voortgangsrapportages over de wolf, ecologie, de omgang tussen wolf en mens, bescherming en de wet- en regelgeving, beleid en organisatie en de veel gestelde vragen en antwoorden.

- Gratis advies, hulp bij subsidieaanvragen en praktijksessies voor dierhouders vind je hier. Verder zijn er wolfwerende noodsets te leen bij provincie Gelderland, te bereiken onder telefoonnummer 026 - 3599 9999.

Bijeenkomst Wolf op de Veluwe - Foto: RTV Nunspeet

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Ede  Nunspeet  Voorst Politiek 

politiek elspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie