RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Daniëlle Meloen
7 november 2023 12:40


De Sint en zijn Pieten komen ook de gemeente Nunspeet een bezoekje brengen
Foto: De Sint en zijn Pieten komen ook de gemeente Nunspeet een bezoekje brengen
Sinterklaas in de gemeente Nunspeet. Foto: Nunspeet uit de Kunst

- Op zaterdag 18 brengen Sinterklaas en zijn Pieten een bezoek aan Elspeet en op zaterdag 25 november is de intocht in het centrum van Nunspeet en bezoeken zij ook nog Vierhouten. Tijdens de intocht in Elspeet en Nunspeet komt de Sint samen met roetveeg Pieten en niet met zwarte Pieten.

Intocht Elspeet

Zaterdagavond 18 november komt Sinterklaas, als het weer een beetje meezit, met een aantal Pieten op een koets aan in Elspeet. Om 18.00 uur komt hij Elspeet binnenrijden als het al donker is, daarom is de koets ook voorzien van allerlei leuke verlichting, sommige Pieten hebben hun verlichtingspak aangetrokken en Sinterklaas neemt zijn speciale verlichte staf mee, zodat je hem van verre al kunt zien aankomen.

Muzikale begeleiding

Sinterklaas komt met zijn gevolg aan op de Brink en zal vandaar uit beginnen met een tour door Elspeet. Een delegatie van het Elspeets Fanfare Korps zal de Sint muzikaal begeleiden door het dorp. Het mag bekend zijn dat Sinterklaas wel houdt van tromgeroffel en daarom worden alle kinderen uitgenodigd om vooral een (eigengemaakte) trommel mee te nemen zodat ze het jeugdorkest kunnen begeleiden met hun trommels. De kinderen van de Da Costaschool maken hun trommel al op school. Kinderen van de andere scholen en peuterspeelzaal die het ook leuk lijkt om een trommel te maken, kunnen dit doen op de knutselmiddag op woensdag 15 november 15.00 uur in het Kulturhus. Kastagnetten en kleppers mogen natuurlijk ook. Oh ja en natuurlijk mogen alle kinderen een verlanglijstje maken.

Intocht Nunspeet

Op zaterdag 25 november rond 13.30 uur verwachten wij de Sint en zijn Pieten in het centrum, waar hij een rondrit zal maken om vervolgens op het marktplein te arriveren. Hier zal de burgemeester Céline Blom hem van harte welkom heten.
Sinterklaas zal dit jaar weer kunnen genieten van veel gezelligheid in het centrum, want de Nunspeetse winkeliers gaan de boel goed versieren. Zo weten de Sint en zijn Pieten dat ze ook zeker bij de Nunspeetse winkeliers van harte welkom zijn voor al hun aankopen, groot en klein. De Nunspeetse horeca zal zich voorbereiden op het serveren van extra veel warme chocomel, pepernoten en speculaas in deze periode.

Geen zwarte Pieten in Nunspeet en Elspeet


Tijdens de intocht in Nunspeet en Elspeet zijn er alleen roetveegpieten aanwezig zijn. "Sinterklaas is een kinderfeest en het maakt de kinderen niet uit hoe de Pieten eruit zien, dus waarom zouden wij ons hier druk over gaan maken", aldus de organisatoren van de intocht in Nunspeet. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion hadden al een brieven verzonden naar de gemeente én de organisatoren, maar het besluit door de organisatoren was al gemaakt dat zij kiezen voor roetveeg Pieten.

Extinction Rebellion kondigt solidariteit aan door dit najaar grootschalig samen te werken met KOZP (Kick Out Zwarte Piet) aan een racismevrij Sinterklaasfeest. XR Solidariteit stelt middels een brief een ultimatum aan gemeenten waar Zwarte Pieten nog steeds onderdeel zijn van de intocht(en), ook de gemeente Nunspeet ontving deze brief. Ze roepen op tot het stoppen met Zwarte Piet, of er volgen samen met KOZP burgerlijk ongehoorzame acties.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet Nieuws 

nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie