RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Aniek Beekman & Henri van Veen | GLD
31 oktober 2024 18:29


Bos in Nunspeet kaalgeplukt: 'Geen cantharellen meer'
Foto: Bos in Nunspeet kaalgeplukt: 'Geen cantharellen meer'
Boswachter Alex bekijkt de honingzwam tegen een dode boom © Omroep Gelderland

NUNSPEET - De honingzwam, eekhoorntjesbrood en de chantarel. Het is herfst en dus weer de tijd van paddenstoelen. En die zijn niet alleen in de supermarkt te halen. Ook in de Nederlandse natuur zijn ze wel te vinden, en daar komen in sommige gevallen wildplukkers op af. In Nunspeet zijn door deze plukkers inmiddels geen cantharellen meer te vinden in het bos. Omroep Gelderland gaat met boswachter Alex Plantinga het bos in.

"Ergens is de connectie met de natuur natuurlijk hartstikke mooi, maar het plukken heeft vaak meer negatieve kanten voor de natuur dan dat het positieve voor de mens heeft", vertelt Plantinga. Het wildplukken is gedoogd door Staatsbosbeheer alleen wel tot op zekere hoogte, "Op het terrein van Staatsbosbeheer mag je niet meer dan een champignonbakje vol plukken." Als je meer meeneemt, loop je de kans een boete te krijgen.

Tijdens de tocht door het bos van Nunspeet komt Plantinga geen wildplukkers tegen. Dit jaar zijn er twintig meldingen gedaan van wildplukken, "Maar veel zien we natuurlijk ook niet, terwijl het wel gebeurt." Boetes heeft hij zelf dit jaar nog niet uitgedeeld. Wel sprak de boswachter mensen aan die met een mandje en mesje door het bos liepen. Het zijn doorgaans migranten uit Oost-Europa die geen Nederlands spreken. "Je probeert ze dan uit te leggen wat wel en niet mag", zegt de boswachter. Om daadwerkelijk op te kunnen treden tegen wildplukkers die het te bont maken in het bos heeft Staatsbosbeheer te weinig mensen.

De regels voor wildplukken verschillen. Staatsbosbeheer staat op kleine schaal, voor eigen gebruik en op eigen risico wildpluk toe. De beheerder hanteert als uitgangspunt een bakje voor 250 gram champignons. Zo'n bakje mag vol met bijvoorbeeld bramen en paddenstoelen. Maar die mag je alleen voor jezelf plukken. Plukken op grote schaal of voor commercieel gebruik mag niet, schrijft Staatsbosbeheer op zijn website.

Natuurmonumenten: het mag niet

Natuurmonumenten is strenger: wildplukken mag niet. Het wegnemen van planten of paddenstoelen en het struinen buiten de paden kan gevolgen hebben voor de natuur. Ook een klein beetje kan voor de kwetsbare natuur al schadelijk zijn. "Paddenstoelen en zwammen zijn de bloemen van de schimmel." Wie paddenstoelen meeneemt, zorgt er voor dat die geen sporen meer verspreiden. Cantharellen zijn er nu niet meer.

Edwin Florès uit Ressen die meerdere boeken over wildplukken schreef, vindt het beleid van Natuurmonumenten veel te ver gaan. "Iemand die een bakje bramen of bosbessen plukt richt geen schade aan. Dat kun je je hele leven doen en dan nog valt dat compleet in het niet bij de massale houtkap in bossen. Dat is pas schade aanrichten aan de natuur." Wel heeft hij begrip voor het hanteren van regels aan bezoekers, zoals de oproep op de paden te blijven.

Foto: Bos in Nunspeet kaalgeplukt: 'Geen cantharellen meer'
De eetbare Fopzwam tussen de uitgedroogde dennennaalden © Omroep Gelderland

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet Nieuws 

nunspeet  vrmg 
 
  • Radio Nunspeet
  • TV Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio

Dual Video Streams Webcam 1 Station Nunspeet Webcam 2 Station Nunspeet


advertentie