RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Sophie van der Velden
9 juli 2024 17:49


Geschiedenis schietkamp Tweede Wereldoorlog in Hierden zichtbaar dankzij infopanelen
Foto: Geschiedenis schietkamp Tweede Wereldoorlog in Hierden zichtbaar dankzij infopanelen
Wethouder Pijnenburg onthulde het informatiepaneel bij het Boerenstrandje in Hierden. Foto: VRMG

HIERDEN - Aan het einde van de Ooster Mheenweg in Hierden, aan de kust van het IJsselmeer, lag tijdens de Tweede Wereldoorlog een schietbaan van de Duitse bezetter. Vandaag, dinsdag 9 juli, werden informatiepanelen over de historie van deze plaats onthuld door wethouder Pijnenburg.

Dinsdag 9 juli onthulde wethouder Pijnenburg, samen met een vertegenwoordiging van de Historische Vereniging Herderewich, buurtvereniging Hierden, The Vanneau Foundation en inwoners van Hierden en Harderwijk de panelen. Een kleine dertig man verzamelde zich bij het Boerenstrandje voor de onthulling. "Het is bijzonder dat we hier met zo veel mensen zijn", begint de wethouder. "Het gaat om de geschiedenis van de bezetter die we aandacht willen geven. Dat is een belangrijk stuk geschiedenis. En het is belangrijk dat het dorp dat ook weet."

Foto: Geschiedenis schietkamp Tweede Wereldoorlog in Hierden zichtbaar dankzij infopanelen
Zo'n dertig man verzamelde zich voor de onthulling. Foto: VRMG

Initiatief
Het initiatief voor de informatiepanelen werd in 2020 al genomen door oud-Hierdenaar Jan van Panhuis, zo meldde dagblad De Stentor destijds. Volgens Van Panhuis is het belangrijk dat dit stuk geschiedenis voor iedereen zichtbaar wordt. Er werd een werkgroep samengesteld, die de afgelopen jaren historisch onderzoek deed. 

Twee borden
Deze werkgroep bestond uit leden van de buurtvereniging, de Belangenvereniging Hierden, historische vereniging Herderewich en betrokken Hierdenaren. The Vanneau Foundation heeft in opdracht van de gemeente de panelen ontworpen en een app ontwikkeld. Het resultaat is twee informatiepanelen. Het eerste bord staat in de bocht van de Ooster Mheenweg, bij de voormalige barakken die hoorden bij het schietkamp. Het tweede bord staat bij het Boerenstrandje, waar de schietbaan was gelegen. 

De twee informatiepanelen zijn nu voor iedereen te bezichtigen op de twee eerder genoemde locaties.

Foto: Geschiedenis schietkamp Tweede Wereldoorlog in Hierden zichtbaar dankzij infopanelen
Het tweede informatiepaneel is te vinden in de bocht bij de Ooster Mheenweg, bij de voormalige barakken. Foto: VRMG

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie