Ankeiler: Kuddewaakhonden moeten de oplossing zijn voor aanvallen van de wolf op schaapskuddes. Dat zegt kuddewaakhondentrainer Raymond Dorgelo tegen Omroep Gelderland.

- Kuddewaakhonden moeten de oplossing zijn voor aanvallen van de wolf op schaapskuddes. Dat zegt kuddewaakhondentrainer Raymond Dorgelo tegen Omroep Gelderland.

Dorgelo traint al jaren honden uit Roemenië om te waken over kuddes. "Deze honden doen dat al eeuwen. Roemenië heeft de grootste wolvenpopulatie van Europa", legt de Limburgse hondentrainer uit. Hij geldt als autoriteit op het gebied van beschermen van kuddes en vee door middel van waakhonden.

Paul Aalbers van Landschapsbeheer 't Groene Veld denkt erover om de dieren in te zetten nadat vorige week donderdag zijn kudde op de heide in Elspeet werd aangevallen door drie wolven. Hierbij moest één schaap het ontgelden. Aalbers gaat daarom in gesprek met de wolvencommissie van de provincie om hier meer informatie over te krijgen.

Op social media verschenen veel reacties waarin een kuddewaakhond werd geopperd. “Het is niet zo dat ze op de plank van een supermarkt klaar liggen”, vertelt hij. Aalbers wil er zeker van zijn dat als ze overgaan tot deze maatregel, het ook goed gebeurt.

Reactie gemeente op voorval met wolf

Wethouder Marije Storteboom van de gemeente Nunspeet laat weten het incident heel vervelend te vinden. “Het is wel inherent aan het laten terugkeren van de wolf op de Veluwe. Gelukkig zijn de maatregelen bij de schaapskooi zelf wel afdoende.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel