RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
18 oktober 2021 12:02


Schaapherders nemen maatregelen nadat wolf schaap doodbeet
Foto: Schaapherders nemen maatregelen nadat wolf schaap doodbeet
De schaapskudde van Daphne van Zomeren Foto: Daphne van Zomeren

VIERHOUTEN - Schaapherder Daphne van Zomeren en haar collega-herders dragen nu een alarmtoeter bij zich. Denk aan zo'n gastoeter die ook bij voetbalwedstrijden gebruikt worden. Dit doen ze nadat eerder deze maand een wolf op klaarlichte dag een schaap doodbeet. Ook vertrekken ze 's ochtends een uurtje later met de kudde; in plaats van om 08.00 uur starten ze nu om 09.00 uur. Dan is het lichter en lopen de schapen minder risico.

Het zijn maatregelen die ze op korte termijn kon nemen, net zoals de locatie waar ze met de kudde heen gaan. “We lopen nu in Vierhouten en kiezen ervoor om niet meer heel diep de hei op te gaan”, vertelt Daphne. “We kiezen meer de voorzijde, dichter bij het dorp. Daar waar meer mensen zijn.” Ook is het nu herfstvakantie en dus drukker in het bos. De herderin denkt daarom dat de wolf nu minder snel zich laat zien. “Maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.”

'Goed iets mee te hebben'
Het dragen van de toeter geeft Daphne niet per se een veiliger gevoel, maar het is wel goed iets mee te hebben. “We weten niet of het helpt, we kunnen het niet even testen. Maar het is wel belangrijk om veel geluid te maken als je een wolf ziet. De toeter kan 'm dan afleiden,” legt ze uit. Herder Marc Baars

Langetermijnoplossingen
De herders kijken ook al naar langetermijnoplossingen, maar die zijn nog niet zo makkelijk te realiseren. Zo willen ze gaan onderzoeken of er kuddebeschermingshonden
ingezet kunnen worden. “Dat is iets wat we niet à la minute kunnen doen, daarvoor moeten het geschikte honden zijn. En dat vraagt van ons ook wel veel”, legt Daphne uit.

Ook kijken ze naar andere mogelijkheden om de kuddes bij de wolf weg te houden. “Denk dan in de richting van een alarmpistool bijvoorbeeld. Maar dat mag niet zomaar, dus dat moet worden uitgezocht.” De wolf heeft de hoogste staat van bescherming, dus dat maakt het ook ingewikkeld. “Er zijn nu weinig dingen die we kunnen doen om ons te beschermen.”

Alleen op pad
Daphne gaat wel nog alleen met de kudde op pad. Met meerdere herders op pad gaan kan ook nog een optie zijn. Daphne is niet bang voor haarzelf, maar wel voor de honden en schapen.

Gemeentebelang vroeg zich af welke maatregelen de herders kunnen nemen en legden daarom afgelopen weekend een werkbezoek af bij Daphne en het bestuur van de schaapskooi.

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Nieuws 

natuur wolf gemeente nunspeet elspeet vierhouten voorpagina instagram rtv nunspeet vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie