Ankeiler: Ook gemeente Harderwijk schiet het MKB, maatschappelijke verenigingen, stichtingen en geloofsgenootschappen die te kampen hebben met een torenhoge energierekening te hulp met een subsidie.

- Ook gemeente Harderwijk schiet het MKB, maatschappelijke verenigingen, stichtingen en geloofsgenootschappen die te kampen hebben met een torenhoge energierekening te hulp met een subsidie. In totaal stelt de gemeente € 730.000 beschikbaar. Met het noodfonds wil de gemeente de financiële gevolgen van de hoge energieprijzen voor het MKB en maatschappelijke instellingen verzachten.

Net als gemeente Elburg eerder deze week bekend maakte, komt er ook in Harderwijk een fonds voor organisaties die vanwege de energierekening in financiële nood komen te zitten. ‘Diverse stichtingen en organisaties hebben ons de afgelopen tijd benaderd met hun zorgen’, licht wethouder Wilco Mazier toe. ‘Door de gestegen energiekosten, vrezen zij voor financiële problemen. Juist in economisch en maatschappelijk onrustige tijden zien wij als college een belangrijke rol voor deze organisaties.’

Tegemoetkoming

De gemeenteraad heeft een bedrag van € 500.000 gereserveerd voor een tegemoetkoming in de energielasten voor maatschappelijke verenigingen, stichtingen en geloofsgenootschappen. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu aan de raad voorgesteld om een tijdelijke verordening vast te stellen zodat er uitvoering kan worden gegeven aan de steunmaatregels. Daarnaast worden in het voorstel van het college de middelen die de provincie Gelderland beschikbaar heeft gesteld, het zogenaamde Winterfonds, gebruikt voor een tegemoetkoming voor de hoge energierekening van ondernemers in het MKB. Deze tegemoetkoming, die € 230.019 bedraagt, is bedoeld voor de grootste nood op korte termijn en voor die situaties waarin rijksregelingen (nog) niet of onvoldoende voorzien. Wethouder Mazier: ‘Veel ondernemers in het MKB hebben nog last van de naweeën van de coronacrisis. Daar komt nu de energiecrisis bovenop. Sommige bedrijven kunnen het hoofd amper boven water houden.’ Met de tegemoetkoming hoopt de gemeente de bedrijven hierbij te ondersteunen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel